Ziua Internationala a Femeii a fost marcata de Fundatia World Vision Romania prin dezbaterea “Respect Mama, respect viata!” care a avut ca principala tema sanatatea mamei, garantie a sanatatii generatiei viitoare. Dezbaterea a fost gazduita de Comisia de sanatate publica din Senat si Comisia de sanatate si familie din Camera Deputatilor.
In cadrul evenimentului au fost lansate campania “Respect Mama, respect viata!” si apelul pentru constituirea Aliantei pentru Sanatatea Mamei din Romania, un mecanism de solidaritate si capacitare a societatii civile si societatilor profesionale de a sprijini autoritatile in solutionarea barierelor intampinate de femeile gravide, in special cele vulnerabile, in accesarea serviciilor de ingrijire pentru mama si nou nascut.
“O viata mai buna pentru copii incepe cu o stare buna de sanatate a mamei si cu respect pentru puterea sa de a da viata. Prin campania ”Respect mama. Respect viata”, dorim sa ne alaturam, specialistilor care vegheaza la sanatatea mamelor si sa oferim viitoarelor mame sansa de a fi pretuite, respectate si de a se bucura de acest statut privilegiat”, a declarant Daniela Buzducea, Directorul Executiv al Fundatiei World Vision Romania.
Situatia nasterilor si avorturilor in Romania in 2015*
- Peste 200.000 nascuti vii: 1 din 10 din acesti nou nascuti aveau mame adolescente sub 19 ani;
- 700 de mamici nu implinisera 15 ani la data la care au dat nastere unui alt copil;
- Peste 70.000 de avorturi raportate oficial, din care peste 6.400 de avorturi au fost inregistrate la adolescente cu varste cuprinse intre 15-19 ani;
- Aproape 39.000 de femei nu au ajuns niciodata la medic pana la nastere, adica una din cinci. Numarul femeilor care nu isi permit sau nu au educatia sa merga la medic a crescut alarmant si in mediul urban. (Sursa datelor – Evenimente Demografice – Inst. National de Statistica, Prof. N. Suciu, Presedinte SOGR, Director INSMC Alexandrescu Rusescu);
- Mortalitatea materna in 2015 se afla la nivelul de 14,4 la 100.000 de nou nascuti, situand Romania pe primul la acest capitol, la un nivel dublu fata de media UE, de 10 ori mai ridicat fata de Polonia si Austria, de 3 ori mai mare fata de Bulgaria.
*conform Institutului National de Statistica